Шато Еркеч

Активности

Село Козичино (Еркеч), където традициите са живи

С. Козичино, община Поморие е по-известно със старото си име – Еркеч. То се намира на билото на един от склоновете на източна стара планина, и е сгушено в пазвите на Коджа Балкан на 524 м. надморска височина. От селото се открива прекрасна гледка към морето и равнината. Село Козичино (Еркеч) е старо българско село, датиращо от идването на прабългарите по тези земи преди над петнадесет века. Историята за селото е богата и неизчерпаема, описана в доста книги и материали на различни автори, историци, езиковеди, етнографи и фолклористи. Историята на Еркеч има голямо значение за България, тъй като селото изиграва огромна роля за опазване на българския дух и традиции. В своята над петнадесет вековна история, Еркеч се превръща в гнездо на българщината и в огнище на буден български дух. То запазва и разпространява българската култура през вековете на своето съществуване. В Еркеч е съхранена една от най-старинните носии в България, както и най-старинният диалект в България. Селото се е превърнало в своеобразен езиков остров, давайки повод на много езиковеди да го изследват. Съхранени са оригинални обичаи като „Лазаруване“, „Коледуване“, „Петльовден“ и др. Самобитното творчество на селото е известно на науката като „Еркешки фолклор“.
Васил Левски посещава селото и изгражда комитет, оглавяван от местния свещеник Петко Дойнов.
Село Еркеч е разположено на стратегическо място. През него минава националния туристически маршрут „Ком-Емине“, което води много туристи в селото.

Винарна

На територията на шатото има автентична, вкопана в земята винарна, където можете да дегустирате различни видове вина в комбинация с деликатесни сухи мезета и сирена.

Джип сафари и UTV

За обичащите адреналина предлагаме Джип сафари и UTV под наем.
Джип сафарито включва динамичен маршрут с чудни 360 градусови панорами и посещение на скален феномен “Добровански гъби”.
На ваше разположение за вземане под наем срещу 120 лв/час е и мощно UTV Can Am Maverick RS, с което прилива ви на адреналин е гарантиран.

Старинна църква

Можете да посетите старинната църква в село Козичино, която е построена още по времето на Турското робство – 1845 г. За да се построи църквата жител на селото е пропътувал пътя от Еркеч до Цариград с кон, за да вземе позволение за строежа.

Стара лимонададжийница

В селото можете да се върнете назад във времето и да видите как се е правила лимонадата преди много години в една от най-старите лимонададжийници.

Дарак

Може да бъде организирано посещение на старинен дарак, където да научите как се е влачела вълната много години преди технологичното развитие.

Активности в Шато Еркеч

На територията на шатото също можете да се възползвате от разнородни активности – панорамна СПА зона, инфинити басейн, джаги, билярд, Xbox, детски кът и сателитна телевизия във всяка стая са на разположение на всички гости.